W miniony czwartek 23 listopada odbyły się w Rosku kolejne, bo już szóste, warsztaty kulinarne, tym razem związane z tematyką grzybową. Warsztaty zorganizowali słuchacze UTW Czarnków z Roska przy pomocy kierownictwa tamtejszego Wiejskiego Domu Kultury.
Uczestników warsztatów w progach pięknie udekorowanej sali witało serdecznie pięć uroczych muchomorków i jeden okazały prawdziwek.
Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na pięć zespołów i rozsadzeni do stołów, na których czekały na nich rozłożone przepisy i produkty potrzebne do kulinarnych działań.
Przed rozpoczęciem warsztatów Grażyna Sołtysiak podziękowała w imieniu zarządu UTW kierownikowi WDK Rosko, Lucynie Bukowskiej, za udostępnienie sali w celu zorganizowania warsztatów oraz za okazaną życzliwość i wszelką pomoc.
Następnie, po wysłuchaniu krótkiego omówienia dotyczącego sposobów wykorzystania grzybów w kuchni oraz ich znaczenia w urozmaicaniu domowego menu, zespoły przystąpiły do przygotowania poszczególnych potraw. Każdy zespół gotował jedno danie i wykorzystywał przy tym inny rodzaj lub gatunek grzybów. Były więc zarówno grzyby świeże, jak kurki, zielonki i podgrzybki, jak również grzyby suszone – w znacznej mierze dostarczone przez uczestników warsztatów.
Przygotowanie potraw przebiegło nadzwyczaj sprawnie i już po godzinie można było zacząć delektować się grzybowymi specjałami: makaronem z kurkami, risottem z podgrzybkami, zupą z zielonek, zapiekanką ziemniaczaną z suszonymi grzybami i pulpetami w sosie grzybowym. W międzyczasie pokrzepiano się także kawą z pysznym ciastem, rogalikami oraz wiejskim chlebem ze smalcem i ogórkiem.
Po ugotowaniu i degustacji wszystkich dań rozpoczęła się część „biesiadna” warsztatów. Na początek został przeprowadzony konkurs ze znajomości grzybów leśnych. Pięć osób, reprezentujących poszczególne zespoły, zbierało ukryte w różnych miejscach sali „grzyby” w postaci karteczek z ich nazwami i potem je identyfikowało na planszach umieszczonych na scenie. Ich wiedzę oceniało jury, wybrane przez organizatorów spośród obecnych na warsztatach panów, które stwierdziło zadowalającą znajomość gatunków grzybów przez uczestników, pozwalającą im na bezpieczną konsumpcję przynoszonych z lasu zbiorów.
Za udział w konkursie wszystkim uczestnikom przyznano i wręczono upominki.
A potem to już była tylko muzyka, śpiewy i tańce.
Bawiono się tak świetnie, iż ani się obejrzano, jak nadszedł czas odjazdu!
Żegnano się wyrażając nadzieję na kolejne warsztaty.
PRZEPISY:
Zapiekanka z suszonymi grzybami
Joanna Sowa
Fot. H.Psyk, P. Sierszchuła