Warsztaty kulinarne „Zakąski, przekąski karnawałowe” – 28.01.2019

IMG_2380Tradycyjnie już, jak każdego roku, odbyły się warsztaty kulinarne przygotowane przez grupę naszych słuchaczy mieszkających w Rosku. Na te warsztaty nigdy nie brakuje chętnych. Tym razem tematem przewodnim były zakąski i przekąski karnawałowe, które królowały na stołach w okresie PRL. A jak PRL to nie mogło zabraknąć goździków, którymi obdarowane zostały przez nas gospodynie. Później te goździki ozdabiały zastawione stoły. W menu królowała oczywiście tradycyjna sałatka jarzynowa, kanapki, jajka w sosach, rolmopsy ze śledzika, sałatka śledziowa, grzana kiełbaska, a na deser racuchy i pączki. Zastawiony stół gotowymi potrawami wyglądał bardzo bogato, a na degustację ustawiła się ogromna kolejka. Gdy już apetyty zostały zaspokojone, sympatyczne artystki z zespołu przy Wiejskim Domu Kultury przedstawiły mini koncert przebojów – oczywiście z lat PRL. Przy takich nutkach nie mogło zakończyć się inaczej, jak wspólnymi tańcami.
Halina Gurda

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.