Kolejny już raz, 19 września, odbył się spacer zielarski. Tradycyjnie spotkałyśmy się w okolicach Pianówki, gdzie Rada Sołecka udostępnia dla nas świetlicę wiejską. W pięknych okolicach zbierałyśmy kolejne ziółko – Matkę wszystkich ziół czyli babkę zwyczajną. W świetlicy przy pysznym placku i innych smakołykach opowiadałam o cudownych właściwościach naszej bohaterki. Pokazałam również produkty jakie można wykonać z babki i jak je przyjmować. Wszyscy znają najbardziej popularne jej zastosowanie – na rany. Okazało się jednak, że ma zastosowanie jeszcze w wielu innych przypadłościach organizmu. Wierzę, że po tym spotkaniu apteczki domowe zostaną wzbogacone o nowe preparaty wykonane z babki zwyczajnej. A oto kilka sposobów aby te leki przygotować:
Młode listki – użyj ich do sałatek, gotuj na parze lub przyrządzaj jak szpinak. Zmielone nasiona możesz dodać do mąki, co nada jej lekko orzechowego smaku.
Sok z babki – świeżo nazbierane liście zmiel w maszynce do mięsa, przepuść przez gęste płótno. Możemy też sok uzyskać poprzez wyciśnięcie liści w wyciskarce wolnoobrotowej. Stosujemy taki sok przez 21 dni po dwie łyżki 2x dziennie.
Macerat z liści babki – również zmiel liście w maszynce do mięsa, weź 6 łyżek takiej pulpy i zalej 2 szklankami zimnej wody. Trzymaj pod przykryciem przez 6 godzin a następnie przecedź i wypij w ciągu dnia.
Napar z liści babki – weź 1 łyżkę rozdrobnionych liści babki i zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zakryj i trzymaj przez pół godziny. Potem przecedź. Możesz wypić 3-5 szklanek dziennie. Takim naparem możesz płukać gardło i jamę ustną w razie potrzeby. Napar sprawdzi się także do przemywania skóry, irygacji pochwy i jako nasiadówka.
Odwar z liści babki – do 250 ml wrzątku wrzuć 1 łyżkę rozdrobnionej babki i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Wyłącz ogień i przykryj garnek. Pozostaw do naciągnięcia jeszcze 15 minut. Stosuj 2 x dziennie po pół szklanki.
Odwar z korzeni babki – 4 łyżki suszonych korzenia zalej 300 ml wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Odstaw jeszcze na 15 minut pod przykryciem. Po przecedzeniu możesz pić 4x dziennie po 100 ml.
Syrop z liści babki – wyciśnij 100 ml soku z babki. Możesz to zrobić na dwa sposoby podane wyżej. Dodaj do niego 150 ml miodu, sok z jednej cytryny i opcjonalnie kilka goździków. Zmieszaj wszystkie składniki lekko podgrzewając. Potem przechowuj w lodówce. Przyjmuj po 1 łyżce 4 razy dziennie.
Nalewka z liści babki – zmieszaj jedną część rozdrobnionych liści z 3 częściami alkoholu 40%. Zostaw nastaw na ok. 3 miesiące. Na zakończenie przecedź i przyjmuj 1 łyżkę 4 razy dziennie.
Okłady z liści babki – zerwij liść i rozgnieć go w dłoniach, przyłóż do rany i umocuj plastrem czy bandażem.
Maść z liści babki – weź 1 kostkę smalcu wieprzowego (możesz zastąpić gęsim lub kokosowym) i rozgrzej w garnku. W tym czasie pokrój liście babki. Wrzuć do nagrzanego tłuszczu dwie garści ziół. Chwilę zostaw na ogniu, niech trochę poskwierczą. Wyłącz ogień, nakryj garnek i pozostaw do następnego dnia. Po tym czasie lekko podgrzej mieszaninę i przecedź przez gęste płótno lub pieluchę. Wyciśnij mocno. Maść trzymaj w lodówce.
Inhalacja z kwiatów i liści babki – weź 1 łyżkę kwiatów i liści babki i zalej 1 szklanką wrzątku. Trzymaj przez 5 minut pod przykryciem. Pochyl głowę nad garnkiem i zakryj się ręcznikiem. Pamiętaj aby po inhalacji pozostać w domu przez 2 godziny.
Wszystkiego ziołowego!
Małgosia
Warsztaty zielarskie
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.